Skip to main content

Burgery to danie, które na dobre zagościło na naszych talerzach, zwłaszcza przy okazji niezobowiązujących wypadów do miasta i spotkań z przyjaciółmi. Warto wiedzieć, że choć kojarzą nam się z kuchnią typowo amerykańską, ich geneza tak naprawdę wywodzi się z Niemiec! O wiele lepszą opcją od kupowania gotowych burgerów w popularnych sieciach fastfoodowych, czy restauracjach, jest jednak przygotowanie ich samodzielnie w domu!  Tylko jak się do tego zabrać, aby były soczyste, pyszne i aromatyczne oraz się nie rozpadały? Najlepiej wykorzystać do tego nowoczesnego i wygodnego grilla!

Jak długo piec hamburgera na grillu?

Gdzie leży sukces pysznych i aromatycznych hamburgerów? W wyborze dobrej jakości mięsa oraz w ich odpowiednim przygotowaniu. Warto wiedzieć, że mamy tutaj naprawdę wiele możliwości – nie musi być to wyłącznie wołowina. Z powodzeniem możemy użyć także delikatniejszego mięsa, na przykład drobiowego, ryb, czy nawet przyrządzić burgery w wersji wege – na przykład z tofu, kaszy, fasolki albo ciecierzycy. Ogromne znaczenie ma także długość pieczenia – tak, aby nie były zbyt twarde i suche, ale jednocześnie perfekcyjnie dosmażyły się tak na zewnątrz, jak i w środku. Optymalny czas to około 4-5 minut na każdą ze stron.

Jak przyprawić burgery na grilla?

Samo mięso to oczywiście jeszcze nie wszystko – jego smak najlepiej podkreślą bowiem starannie dobrane przyprawy. Przede wszystkim nie warto żałować soli oraz pieprzu, polecamy jednak sięgnąć również po inne aromatyczne, wyraziste zioła i dodatki, takie jak: słodka i ostra papryka, cebula, czosnek, chili, musztarda, kolendra, natka pietruszki, bazylia, mięta, a nawet starty na drobnych oczkach ser. Warto wypróbowywać różne przepisy, eksperymentować i tworzyć własne kombinacje! Dzięki temu takie grillowane burgery za każdym razem mogą smakować nieco inaczej!

Co dodać do burgerów, żeby się nie rozpadały?

Chyba najczęstszym problemem podczas przygotowywania burgerów jest ich rozpadanie – mięsna, czy też warzywna kulka nie do końca mocno scala i skleja się ze sobą, w wyniku czego podczas smażenia, mogą się one rozrywać, co nie prezentuje się zbyt estetycznie. Na szczęście wystarczy znać kilka przydatnych trików i nasze burgery będą zawsze wychodziły pysznie oraz perfekcyjnie – co jest szczególnie cenne, gdy przygotowujemy posiłek dla ważnej dla nas osoby lub chcemy popisać się swoimi umiejętnościami kulinarnymi przed rodziną, czy grupą znajomych.

 

Jednym ze sprawdzonych sposobów jest dodawanie do farszu jajka, delikatne obtoczenie w mące bądź panierce, zrobienie palcem niewielkiego wgłębienia pośrodku oraz posolenie dopiero po usmażeniu! Może korzystać także z gotowych gadżetów, takich jak formy do kształtowania kotlecików. Warto zainspirować się takim wartościowym filmikiem:

To cenna dawka wiedzy w pigułce oraz wiele przydatnych wskazówek, dzięki którym nasze domowe burgery wyjdą idealnie i zachwycą zarówno domowników, jak i zaproszonych gości!

Nie opuszczasz nas tak po prostu, prawda?

Wpisz swoje dane poniżej, aby zapisać swój koszyk na później. A kto wie, może nawet wyślemy ci słodki kod rabatowy :)

Zgadzam się na przetwarzanie moich danych osobowych (imię, adres email) przez Sprzedawcę w celu marketingowym.
Wyrażenie zgody jest dobrowolne. Przed zapisem zapoznaj się z polityką prywatności.


* Kupon o wartości 20 PLN przy zakupach za minimum 300 PLN.