Świąteczne grillowanie w Boże Narodzenie?
Barszcz z uszkami, zupa grzybowa, pierogi, kapusta z grochem i karp w galarecie. Do tego aromatyczny kompot z suszonych owoców, jeszcze kilka innych, klasycznych potraw i już mamy menu na tradycyjną, polską wieczerzę wigilijną. Zjadanie każdego roku tych samych dwunastu dań już nieco Ci się znudziło? Być może w tym roku nadszedł czas na pewne urozmaicenie zwyczajów? Tylko, czy Twoja rodzina jest na to gotowa? Możesz szybko się o tym przekonać – wystarczy, że miejsce świątecznego spotkania zmienicie z salonu na ogród, a do przyrządzenia posiłków posłuży Wam grill. Już teraz zobacz, że grillowanie w Boże Narodzenie to pomysł, który naprawdę warto rozważyć.
Jakie bożonarodzeniowe potrawy można przyrządzić na grillu?
Czy świąteczne grillowanie w Boże Narodzenie to dobry pomysł? Oczywiście, że tak! Zwłaszcza dla osób, które pragną przeżyć ten czas nieco inaczej niż dotychczas. Za tym rozwiązaniem przemawiają także warunki atmosferyczne, które w ostatnich latach, wbrew pozorom nie są zimą bardzo surowe. Choć nawet niewielka ilość śniegu, czy mróz nie musi nas zniechęcać – wystarczy się odpowiednio ubrać.
Najważniejsze jest przygotowanie grilla, na przykład tego gazowego, który jest łatwy w obsłudze, szybko się nagrzewa i ma możliwość regulacji temperatury. Jakie potrawy kojarzące się z Bożym Narodzeniem można przygotować na ruszcie? Oto kilka ciekawych propozycji:
- ulubiony gatunek ryby (łosoś, pstrąg, makrela lub okoń) – pieczona w folii aluminiowej, przed ułożeniem na grillu należy skropić ją sokiem z cytryny, doprawić solą i pieprzem, czosnkiem oraz wybranymi świeżymi ziołami,
- szynka wieprzowa – wcześniej należy umieścić ją w aromatycznej marynacie, a potem trzeba powoli grillować, najlepiej na średnim ogniu, często obracając – tutaj liczy się cierpliwość,
- świąteczna zapiekanka warzywna – jako jej składniki sprawdzą się oczywiście ziemniaki, cukinia, bakłażan, papryka, kapusta oraz cebula, zwłaszcza jeśli poda się je ze śmietanowym, musztardowo-miodowym lub jogurtowo-czosnkowym dipem,
- sery z dodatkami – warto na grillu położyć różnego typu sery: oscypki, halloumi, pleśniowe, feta oraz mozzarella, a potem serwować je w towarzystwie suszonych owoców, orzechów, bakalii oraz samodzielnie przygotowanej konfitury żurawinowej lub cebulowej.
Grillowanie to sprawdzony sposób na przygotowanie pysznych, bożonarodzeniowych dań. Taka metoda pozwala odkryć całkiem nowe oblicze wielu tradycyjnych potraw. Na grillu warto też wędzić świąteczne mięsa (drób, wołowinę i wieprzowinę), kiełbasy oraz ryby różnego gatunku – na pewno zasmakują one całej rodzinie. Uwędzone produkty mogą stanowić dodatek do wielowarzywnych sałatek, często są także jednym ze składników różnych potraw. Wędzone mięso, w towarzystwie surówek, ziemniaków, kaszy lub ryżu, można podać jako główne danie podczas uroczystego bożonarodzeniowego obiadu.
Wykorzystywanie grilla do wędzenia pokarmów nie jest trudne. W tym celu należy tylko zaopatrzyć się w urządzenie z pokrywką, która z kolei będzie posiadała wywietrzniki. Ponadto wybrany sprzęt musi być wyposażony w czujnik temperatury pozwalający regulować ją zgodnie z potrzebami. Po zapewnieniu odpowiedniej cyrkulacji należy uzbroić się w cierpliwość, a potem czekać, aż przyrządzana potrawa będzie dobrze uwędzona i gotowa do spożycia. W kontekście finalnego efektu niezwykle ważne jest to, na czym będzie się wędzić. Najlepiej w tej roli sprawdza się drewno z drzew liściastych lub specjalne kawałki drewna przeznaczone właśnie do wędzenia. Wędzenie na grillu to sprawdzony sposób na nadanie posiłkom oryginalnego smaku oraz aromatu.
Grill na Boże Narodzenie – podsumowanie
Australijczycy w Boże Narodzenie spotykają się ze swoimi bliskimi na plaży, gdzie w upale rozpalają grille, spędzają czas na wspólnej zabawie i uprawianiu sportów wodnych. W Polsce grillowanie w święta nie jest jeszcze tak popularne, jak w innych rejonach świata. Można wręcz podejrzewać, że osoby, które w naszym kraju zdecydowałyby się na takie odejście od tradycji, mogłyby zostać uznane za swego rodzaju prekursorów. Zapewne znaleźliby się także ludzie, którzy skrytykowaliby tego typu zachowanie i wskazywali, że nie jest to na miejscu. Jednak każdy z nas ma wolny wybór i może samodzielnie decydować o tym, w jaki sposób oraz w czyim towarzystwie spędzi ten wyjątkowy czas w roku. I to jest właśnie najpiękniejsze.
Jak grillować na grillu z pokrywką? Najważniejsze zasady
Kiełbaski, skrzydełka, kawałki karkówki, warzywa, grzyby oraz sery. Dotychczas tego typu przysmaki przygotowywałeś na otwartym ruszcie? Grillowanie z pokrywką może być dla Ciebie całkiem nowym doświadczeniem. Już teraz poznaj kilka przydatnych wskazówek, które pozwolą Ci we właściwy sposób oddawać się swojej kulinarnej pasji korzystając z tego sprzętu.
Grill z pokrywką, czy bez – który wybrać?
Mogłoby się wydawać, że wybór konkretnego rodzaju grilla podczas dokonywania zakupu tego sprzętu nie jest niczym trudnym. Jednak nic bardziej mylnego! Zaopatrując się w takie urządzenie, należy zwrócić uwagę na wiele różnorodnych parametrów. Niektóre z nich związane są z estetyką grilla, a inne dotyczą komfortu korzystania z niego. Trzeba zadecydować między innymi o tym, czy kupi się grill z pokrywką, czy bez.
Element ten wpływa między innymi na bezpieczeństwo użytkowania grilla (ogranicza ryzyko powstawania dużych płomieni, którymi mogą poparzyć się ludzie), a także warunkuje smak przyrządzanych na nim posiłków. Dzięki pokrywie możliwe jest grillowanie bez względu na pogodę – wiatr, czy deszcz nie stanowi tutaj żadnej przeszkody. Z kolei wywietrzniki, czyli niewielkie otwory, w które wyposażona jest pokrywa, pozwalają kontrolować panujące wewnątrz warunki. Grill z przykrywką to szansa na przygotowanie wielu dań, nawet tych najbardziej wyrafinowanych, których stworzenie wymaga posiadania umiejętności kulinarnych oraz odpowiednich narzędzi.
Grill z pokrywką – reguły użytkowania
Grill z pokrywką został wynaleziony przez George’a Stephena na początku lat 50. XX wieku. Od tego czasu urządzenie to w takiej formie cieszy się ogromną popularnością. Jednak, aby moc czerpać z wszystkich możliwości, jakie daje ten sprzęt, niezbędne jest stosowanie się do kilku istotnych zasad. Do fundamentalnych reguł należą:
- właściwe przygotowanie grilla do pracy, zgodne z zaleceniami zawartymi w instrukcji od producenta i ustawienie go na stabilnym podłożu,
- podczas grillowania trzeba używać ochronnych rękawic oraz innych akcesoriów chroniących przed poparzeniami,
- nie można pozostawiać grilla bez opieki – niezbędna jest ciągła kontrola,
- szansa wszechstronnego korzystania z tego sprzętu, który jest wielozadaniowym urządzeniem gastronomicznym,
- grillowanie metodą pośrednią – ekspozycja produktów spożywczych na ciepło jest wtedy mniejsza, dlatego sprawdza się w przypadku delikatnych składników pożywienia lub większych kawałków mięsa, które muszą być przygotowywane przez dłuższy czas, lecz w niższej temperaturze,
- trzeba nauczyć się poprawnie korzystać z systemu wentylacji znajdującego się na pokrywie grilla, który służy do regulacji temperatury – otwierając otwory, dostarcza się tlen, a zamykając je, blokuje się jego dopływ.
Grillowanie na grillu z pokrywką – podsumowanie
Pizza na chrupiącym cieście, soczysta pieczeń albo idealnie wypieczony stek. Każdą z tych potraw możesz przyrządzić właśnie na grillu z pokrywką. Jeśli tylko nie brakuje Ci kulinarnej wyobraźni oraz pasji do gotowania, musisz zainwestować w to urządzenie, aby potem móc cieszyć się z odkrywania nowych smaków.