Skip to main content
0

Burak to przepyszne warzywo, dodatkowo bogate w wartości odżywcze. Bardzo dobrze wpływa na odporność, wzmacnia ludzki układ krwionośny, a także łagodzi objawy menopauzy. Dodatkowo, co jest oczywiście kwestią dyskusyjną, ma bardzo specyficzny smak. Nic więc dziwnego, że ta krwistoczerwona roślina jest stałym bywalcem na kuchennym stole, nie tylko w naszym kraju. W tym tekście zaproponujemy Ci kilka pomysłów na to, w jaki sposób przygotować przepysznego i zdrowego buraka, wykorzystując profesjonalny grill gazowy – np. jeden z modeli serii Relish marki Koler.

Klasyczny burak z grilla – smak dzieciństwa

Pomysłów na przygotowanie buraka z grilla jest naprawdę wiele. Naszą podróż po tego typu przepisach, do których potrzebne będzie wykorzystanie grilla gazowego, rozpoczniemy od prawdziwej klasyki gatunku. Przepis ten jest banalnie prosty i nawiązuje do starszych czasów, kiedy podczas wspólnych ognisk na wakacyjnych wyjazdach każdy z członków rodziny sam zajmował się opiekaniem nad płomieniem tego, na co miał ochotę. By grillowany burak faktycznie się “zgrillował”, a nie spalił, konieczne było zawinięcie go w folię aluminiową, a dopiero potem nabicie warzywa na kijek. Dzięki postępowi technologii ten banalny sposób przygotowania buraka jest możliwy bez kilkudziesięciu minut trzymania go tuż nad płomieniami ogniska. Wystarczy obsypać go ulubioną przyprawą i zawiniętego w folię umieścić na ruszcie swojego grilla. Tak przygotowane buraczki z grilla są przepyszne. Stają się bardzo kruche i rozpływają się w ustach. Polecamy ten sposób jako przygotowanie dodatku do mięs, a dla osób niejedzących produktów pochodzenia zwierzęcego – jako podstawę posiłku.

 

Przepis na soczyste plastry grillowanego buraka

Drugi przepis na buraki z grilla jest nieco bardziej skomplikowany, ale także nie należy do zbyt wymagających. Podobnie jak w przypadku tego powyżej, potrzebna będzie Ci folia aluminiowa. Daje ona gwarancję tego, że burak nie będzie przesuszony, tylko soczysty. Oczywiście, profesjonalne grille gazowe zostały wykonane w taki sposób, aby jedzenie podczas przygotowania nie traciło swoich walorów smakowych i wizualnych. Folia aluminiowa da nam jednak 100% pewności, że burak na grillu upiecze się idealnie.

Do przepisu będziesz potrzebować:

  • jednego dużego buraka lub dwóch mniejszych,
  • dwie łyżki oliwy z oliwek,
  • sól,
  • pieprz,
  • kumin,
  • tymianek.

Buraki należy pokroić w plastry o grubości około 3-4 mm. Jeśli zrobisz to zbyt cienko, warzywo ulegnie przesuszeniu, niezależnie od użycia folii. Wspomniana grubość jest optymalna – musisz nam zaufać. Pokrojonego buraka wrzuć do miski i zalej oliwą. Wsyp po łyżeczce przypraw wymienionych powyżej i dokładnie wymieszaj. Gotowe plasterki wyłóż na folii aluminiowej i dokładnie zawiń. Ważne, by nie pozostawić żadnych szczelin – dzięki temu grillowany burak będzie wyjątkowo soczysty. Plastry buraka na grillu najlepiej smakują z mięsem i pieczywem. Świetnie pasują także do hummusu i innych past warzywnych. Smacznego!

Grillowany burak – to jest pyszne

Buraki przyrządzane na grillu są naprawdę wyjątkowe. Przygotowując je na grillach gazowych wysokiej jakości, do jakich z pewnością zaliczymy urządzenia firmy Koler, można liczyć na nietuzinkowe doznania smakowe. Grillowany burak jest delikatny, kruchy i rozpływa się w ustach. Nie traci jednak swoich walorów i właściwości odżywczych, dlatego warto umieścić tak przygotowane warzywo w swoim jadłospisie. Jest świetnym dodatkiem do mięs, ale sprawdzi się także jako podstawa posiłku. Mamy nadzieję, że tym tekstem sprawiliśmy, że będzie on częstym gościem na Twoim ruszcie.

Nie porzucasz pomysłu na grilla tak po prostu, prawda?

Jeśli podasz nam tutaj swoje dane to zapamiętamy za Ciebie zawartość Twojego koszyka. A kto wie, możę wyślemy Ci tez jakiś dodatkowy kod rabatowy?

Chcesz Otrzymywac personalizowane oferty?

Wystarczy, że zezwolisz nam na wysyłanie Ci powiadomień! Są w nich kody rabatowe!

Maybe later