Burak to przepyszne warzywo, dodatkowo bogate w wartości odżywcze. Bardzo dobrze wpływa na odporność, wzmacnia ludzki układ krwionośny, a także łagodzi objawy menopauzy. Dodatkowo, co jest oczywiście kwestią dyskusyjną, ma bardzo specyficzny smak. Nic więc dziwnego, że ta krwistoczerwona roślina jest stałym bywalcem na kuchennym stole, nie tylko w naszym kraju. W tym tekście zaproponujemy Ci kilka pomysłów na to, w jaki sposób przygotować przepysznego i zdrowego buraka, wykorzystując profesjonalny grill gazowy – np. jeden z modeli serii Relish marki Koler.
Klasyczny burak z grilla – smak dzieciństwa
Pomysłów na przygotowanie buraka z grilla jest naprawdę wiele. Naszą podróż po tego typu przepisach, do których potrzebne będzie wykorzystanie grilla gazowego, rozpoczniemy od prawdziwej klasyki gatunku. Przepis ten jest banalnie prosty i nawiązuje do starszych czasów, kiedy podczas wspólnych ognisk na wakacyjnych wyjazdach każdy z członków rodziny sam zajmował się opiekaniem nad płomieniem tego, na co miał ochotę. By grillowany burak faktycznie się “zgrillował”, a nie spalił, konieczne było zawinięcie go w folię aluminiową, a dopiero potem nabicie warzywa na kijek. Dzięki postępowi technologii ten banalny sposób przygotowania buraka jest możliwy bez kilkudziesięciu minut trzymania go tuż nad płomieniami ogniska. Wystarczy obsypać go ulubioną przyprawą i zawiniętego w folię umieścić na ruszcie swojego grilla. Tak przygotowane buraczki z grilla są przepyszne. Stają się bardzo kruche i rozpływają się w ustach. Polecamy ten sposób jako przygotowanie dodatku do mięs, a dla osób niejedzących produktów pochodzenia zwierzęcego – jako podstawę posiłku.
Przepis na soczyste plastry grillowanego buraka
Drugi przepis na buraki z grilla jest nieco bardziej skomplikowany, ale także nie należy do zbyt wymagających. Podobnie jak w przypadku tego powyżej, potrzebna będzie Ci folia aluminiowa. Daje ona gwarancję tego, że burak nie będzie przesuszony, tylko soczysty. Oczywiście, profesjonalne grille gazowe zostały wykonane w taki sposób, aby jedzenie podczas przygotowania nie traciło swoich walorów smakowych i wizualnych. Folia aluminiowa da nam jednak 100% pewności, że burak na grillu upiecze się idealnie.
Do przepisu będziesz potrzebować:
- jednego dużego buraka lub dwóch mniejszych,
- dwie łyżki oliwy z oliwek,
- sól,
- pieprz,
- kumin,
- tymianek.
Buraki należy pokroić w plastry o grubości około 3-4 mm. Jeśli zrobisz to zbyt cienko, warzywo ulegnie przesuszeniu, niezależnie od użycia folii. Wspomniana grubość jest optymalna – musisz nam zaufać. Pokrojonego buraka wrzuć do miski i zalej oliwą. Wsyp po łyżeczce przypraw wymienionych powyżej i dokładnie wymieszaj. Gotowe plasterki wyłóż na folii aluminiowej i dokładnie zawiń. Ważne, by nie pozostawić żadnych szczelin – dzięki temu grillowany burak będzie wyjątkowo soczysty. Plastry buraka na grillu najlepiej smakują z mięsem i pieczywem. Świetnie pasują także do hummusu i innych past warzywnych. Smacznego!
Grillowany burak – to jest pyszne
Buraki przyrządzane na grillu są naprawdę wyjątkowe. Przygotowując je na grillach gazowych wysokiej jakości, do jakich z pewnością zaliczymy urządzenia firmy Koler, można liczyć na nietuzinkowe doznania smakowe. Grillowany burak jest delikatny, kruchy i rozpływa się w ustach. Nie traci jednak swoich walorów i właściwości odżywczych, dlatego warto umieścić tak przygotowane warzywo w swoim jadłospisie. Jest świetnym dodatkiem do mięs, ale sprawdzi się także jako podstawa posiłku. Mamy nadzieję, że tym tekstem sprawiliśmy, że będzie on częstym gościem na Twoim ruszcie.