Przejdź do głównej treści

W słoneczne, ciepłe dni warto korzystać z pięknej pogody i rozkoszować się smakiem pysznych potraw prosto z grilla. Mięsem, po które często sięga się przy takich okazjach, jest kurczak. Smaczny i aromatyczny, a przy tym prosty w przygotowaniu. Wiele oryginalnych propozycji można przyrządzić z fileta.

 

Aromatyczny grillowany filet z kurczaka w ziołach prowansalskich

Z delikatnych filetów z kurczaka można przygotować rozpływające się w ustach dania. Wystarczy zrobić marynatę i sięgnąć po odpowiednie przyprawy. By móc delektować się wybornymi filetami, trzeba najpierw zakupić następujące składniki:

  • 4 pojedyncze piersi z kurczaka,
  • 4 łyżki oliwy z oliwek,
  • 4 ząbki czosnku,
  • zioła prowansalskie
  • sok z cytryny,
  • sól,
  • pieprz.

 

Przygotowanie grillowanego fileta należy rozpocząć od zrobienia marynaty. Na początek przeciśnięty przez praskę czosnek dodaje się do miski, wraz z oliwą z oliwek, ziołami, solą, pieprzem i sokiem z cytryny. W tak przygotowanej marynacie macza się umyte już mięso. Zamarynowane filety przekłada się do miski i wkłada do lodówki na około 3-4 godziny. Po tym czasie filety można przyrządzać już na grillu, pieczącą je przez kilka minut z każdej strony. Mięso warto serwować z sosem czosnkowym.

 

Pyszne grillowane pałeczki z fileta

Interesującym pomysłem na danie lub przekąskę z grilla są kawałki fileta nabite na kijki do szaszłyka. Ich przygotowanie jest niezwykle proste!

Do zrobienia pałeczek potrzebne są:

  • 4 piersi z kurczaka,
  • 4 łyżki oliwy z oliwek,
  • około 12 patyczków do szaszłyków,
  • słodka papryka,
  • czosnek granulowany,
  • 2 łyżki miodu,
  • sól,
  • pieprz.

 

Grillowane pałeczki należy rozpocząć od przygotowania marynaty. Najpierw trzeba połączyć oliwę z oliwek, słodką paprykę, czosnek granulowany, sól i pieprz, a następnie wymieszać je dokładnie w misce. Oczyszczone mięso tnie się następnie na kawałki o szerokości około 2 centymetrów. Tak przygotowanego fileta namacza się w marynacie przez około 2 godziny. Po tym czasie mięso nabija się na kijki. Podczas grillowania pałeczki smaruje się miodem. Pałeczki piecze się przez kilka minut, uważając, aby się nie przypaliły.

Zostaw odpowiedź

Nie opuszczasz nas tak po prostu, prawda?

Wpisz swoje dane poniżej, aby zapisać swój koszyk na później. A kto wie, może nawet wyślemy ci słodki kod rabatowy :)

Zgadzam się na przetwarzanie moich danych osobowych (imię, adres email) przez Sprzedawcę w celu marketingowym.
Wyrażenie zgody jest dobrowolne. Przed zapisem zapoznaj się z polityką prywatności.

Chesz otrzymywać indywidualne oferty?

Wyraź zgodę a w czasie rzeczywistym otrzymasz aktualizacje oparte o zawartość Twojego koszyka i kto wie może znaleźć się w nich też znaleźć kod rabatowy ☺️

Maybe later