Przejdź do głównej treści

Dzięki profesjonalnym urządzeniom gazowym sezon grillowania może trwać cały rok. Łatwość w rozpaleniu sprzętu jest ogromnym atutem, a zaoszczędzony czas można poświęcić na idealne przyrządzenie żywności, którą zamierzamy grillować. Tutaj mamy na myśli marynatę, która powinna być przygotowana najlepiej dzień wcześniej, by mięso mogło wchłonąć wszelki smak przypraw i wyjątkowe aromaty. Również w przypadku ryb, kiedy decydujemy się na ich wędzenie, potrzebna jest solanka, w której ryby moczone będą przez kilka lub nawet kilkanaście godzin. I choć marynatę przygotowuje się względem własnych preferencji i ulubionych smaków, prezentujemy sprawdzone przepisy, które zachwycą smakiem Ciebie i Twoich najbliższych.

Marynata do kurczaka z grilla

Zobacz nasze profesjnalne grille gazowe

Drób jest delikatnym mięsem, które należy odpowiednio doprawić. Jeśli dzień wcześniej pozostawimy mięso do przesiąknięcia aromatem, możemy liczyć na soczystego i doskonałego w smaku kurczaka. Podajemy prostą i uniwersalną marynatę, która posmakuje każdemu miłośnikowi grillowania.

Miodowa marynata do kurczaka

Do przygotowania miodowej marynata potrzebne będą poniższe składniki, a następnie ich wymieszanie.

  • 2 łyżki pikantnej musztardy lub musztardy francuskiej, 1 łyżka ketchupu.
  • 2 łyżki miodu, 1 łyżeczka sosu sojowego.
  • Przyprawy: sól, pieprz, papryka ostra, bazylia, zioła prowansalskie, można dodać przyprawę do kurczaka.
  • Oliwa z oliwek, która łączy wszystkie składniki (miara oliwy dostosowana do ilości mięsa, jaką przygotowujemy).

Marynata do karkówki z grilla

Karkówka jest jednym z ulubionych mięs z grilla. Jednak, aby zachwyciła smakiem, konieczna jest doprawiona marynata, którą nasiąknie mięso. Będzie ona zdecydowanie ostrzejsza i bardziej wyrazista niż w przypadku marynaty do drobiu. Potrzebne będą:

  • 1 lub 2 łyżki musztardy saperskiej (miara zależna od ilości mięsa, podobnie w przypadku innych składników).
  • 1 łyżka pikantnego ketchupu.
  • 3 ząbki czosnku, który przeciskamy wcześniej przez praskę.
  • Przyprawy: sól, pieprz, papryka ostra i słodka, tymianek, oregano.

Następnie należy wymieszać wszystkie składniki i wsadzić mięso do marynaty dzień wcześniej niżeli planujemy zorganizować grilla.

Marynata do mięs na grilla – podsumowanie

Przygotowanie marynaty zależne jest oczywiście od indywidualnych preferencji, a powyższe przepisy są wyłącznie sugestiami. Należy pamiętać o dopasowaniu odpowiednich proporcji do ilości mięsa, jaką przygotowujemy. Powyższa miara przypisywana jest do przygotowania marynaty na 0,5 kg mięsa.

 

Nie opuszczasz nas tak po prostu, prawda?

Wpisz swoje dane poniżej, aby zapisać swój koszyk na później. A kto wie, może nawet wyślemy ci słodki kod rabatowy :)

Zgadzam się na przetwarzanie moich danych osobowych (imię, adres email) przez Sprzedawcę w celu marketingowym.
Wyrażenie zgody jest dobrowolne. Przed zapisem zapoznaj się z polityką prywatności.


* Kupon o wartości 20 PLN przy zakupach za minimum 300 PLN.