About Us Skip to main content

Spożywanie ryb przynosi ogromne korzyści dla zdrowia ze względu na skład bogaty w składniki odżywcze, które są łatwo przyswajalne, a białko – łatwostrawne. Jednym z głównych atutów ryb są wielonasycone kwasy tłuszczowe, zwłaszcza omega-3, które pomagają zapobiec wielu schorzeniom, między innymi chorobom serca, alergii, Alzheimera czy zwyrodnienia plamki żółtej. Kwasy omega wpływają także na zachowanie młodości, poprawiają nastrój oraz koncentrację.

Więcej na temat wartości odżywczych oraz właściwości prozdrowotnych ryb przeczytasz w dalszej części artykułu, natomiast najpierw chcemy przedstawić najlepszy sposób na wędzenie ryby na grillu. Jest to jeden z przysmaków, który doskonale wpasuje się jako przekąska oraz zachwyci niepowtarzalnym smakiem i aromatem.

Przygotowanie ryby do wędzenia

Aby idealnie przygotować ryby do wędzenia, należy wziąć pod uwagę kilka czynników, między innymi: ilość soli proporcjonalną do ilości ryb, metodę wędzenia oraz drewno.

  1. Jednym z najważniejszych zasad jest dokładne oczyszczenie ryby, usunięcie wnętrzności, zeskrobanie łusek, usunięcie oczu i skrzeli.
  2. Przygotowanie solanki suchej lub mokrej. Im ryba jest tłustsza, tym soli powinno być więcej. Solanka sucha polega na nacieraniu wcześniej przygotowanej ryby solą i ulubionymi przyprawami, ziołami, czosnkiem, liśćmi laurowymi. Przyrządzoną rybę należy wstawić do lodówki na około 12h.

 

Mokra solanka jest połączeniem chłodnej wody, soli i przypraw (50g soli na litr wody). Do solanki należy dodać czosnek, ziele angielskie, liście laurowe, ulubione przyprawy. Ryby powinny być równomiernie zanurzone w przygotowanym roztworze przez około 6-12h.

Jak wędzić pstrąga?

Aby wędzenie się udało, należy dokładnie osuszyć rybę po wyjęciu z solanki. Dobrym sposobem jest ich powieszenie, a następnie przetarcie ręcznikiem papierowym nawet wewnątrz.

Następnie należy przygotować skrzynkę wędzarniczą, którą z łatwością podepniesz pod grill gazowy. Nierdzewna skrzynka do wędzenia jest zamykanym pudełkiem, w którym umieszczane są odpowiednio dobrane wiórki. Kolejno należy umieścić skrzynkę na blachach aromatyzera pod rusztem grilla. Wysoko ustawiona temperatura sprawia, że wydziela się zapach dymionego drewna, co zdecydowanie wpłynie na niepowtarzalny smak i aromat potraw.

Aby przystąpić do wędzenia, należy przygotować odpowiednią temperaturę, która początkowo powinna być ustawiona do maksymalnie 50 stopni Celsjusza i grzać się w tej temperaturze przez około 1h, dzięki czemu można będzie poczuć zapach palonego drewna.

Po godzinie można umieścić rybę i ustawić kontrolę, by temperatura nie przekroczyła 50 stopni.

Po około 3-4 godzin należy ustawić temperaturę do 90 stopni Celsjusza i utrzymywać ją przez pół godziny i… to wszystko!

Wędzenie ryb – jakie drewno?

Najlepszym wyborem drewna będą wióry gatunków drzew liściastych, których zapach udoskonali przygotowane wcześniej ryby. Świetną propozycją są także zrębki wędzarnicze zwłaszcza pozyskane z gruszy, jabłoni, czereśni, buku czy olchy. Te drzewa skutecznie podkreślają smak, wpływają na wyjątkowy kolor ryb, a także zaskakują zapachem podczas wędzenia i smakowania potraw. Zrębki występują w atrakcyjnych cenach, a 2 litry najwyższej jakości drewna można znaleźć tutaj – źrębki wędziarnicze.

Jak wędzić ryby na grillu? – podsumowanie

Jak się okazuje wędzenie ryb wcale nie jest tak trudnym procesem, wystarczy pamiętać o kilku wskazówkach w zależności od tego, jaki efekt chcemy uzyskać. Z artykułu dowiedzieliśmy się, że istnieją dwa sposoby przygotowania ryby w solance – suchej lub mokrej. Po wcześniejszym oczyszczeniu ryb, można przystąpić do kilkugodzinnego namoczenia jej w solance.

Po upłynięciu tego czasu można osuszyć rybę, a pomocnym rozwiązaniem będzie umieszczenie jej na haku. Późniejsze przygotowanie skrzynki wędzarniczej jest etapem, który poprzedza samo wędzenie. Wystarczy ustawić odpowiednio temperaturę i rozgrzać urządzenie, a następnie wsadzić rybę do wędzarni! Po około 4 godzinach ryba powinna być gotowa.