Dobry grill gazowy jest urządzeniem, które nadaje się nie tylko do przygotowania mięsa czy warzyw. Decydując się na profesjonalny model grilla gazowego, będziesz mógł przygotować sobie naprawdę szeroki zakres dań, a wśród nich także niezwykle smaczne desery z grilla. W tym tekście znajdziesz kilka ciekawych propozycji przepisów na tego typu desery. Zapraszamy do lektury – być może znajdziesz u nas inspirację do grillowego deseru, który na stałe wejdzie do Twojego repertuaru.
Owocowy szaszłyk – banalny deser z grilla
Naszą przygodę po poradniku dotyczącym przepisów na desery z grilla zaczniemy od naprawdę banalnej, ale wyjątkowej pozycji. Będzie to owocowy szaszłyk, czyli mieszanka słodyczy i soczystości podkreślona aromatycznymi przyprawami, bitą śmietaną oraz własnoręcznie przygotowanym karmelem.
Do naszej propozycji będą Ci potrzebne:
- jabłko,
- gruszka,
- kiwi,
- banan,
- laska cynamonu,
- cukier,
- odrobina wody,
- bita śmietana.
Oczywiście na szaszłyku mogą znaleźć się także inne owoce. Kompozycję możesz uzupełnić według uznania. Pamiętaj jednak, że nie każdy owoc nadaje się do grillowania, a niektóre “dochodzą” na ruszcie znacznie szybciej od pozostałych. Decydując się na wierne odwzorowanie naszej propozycji, możesz mieć pewność, że wszystko uda Ci się w 100%.
Owocowy deser z grilla – krok po kroku
Twoim pierwszym krokiem powinno być rozgrzanie grilla i umieszczenie na ruszcie laski cynamonu. Delikatnie podpieczona przyprawa stanie się niezwykle aromatyczna i doda szaszłykom mnóstwo charakteru. Następnie zabierz się za obieranie owoców oraz ich naprzemienne nabijanie na drewniany patyczek. Najlepiej gdybyś umieścił gotowego szaszłyka na ruszcie ruszcie żeliwnym do grilla. Spory wybór asortymentu w kategorii akcesoria do grilla. Warto zainwestować w sprawdzony i solidny sprzęt, który pozwoli Ci na wykonywanie na grillu nawet najbardziej wyszukanych potraw – w tym oczywiście deserów na grilla.
Gdy cynamon będzie już solidnie zgrillowany, możesz go wyjąć. Pamiętaj o tym, by raz na jakiś czas obracać owoce. Do specjalnego naczynia – najlepiej kamiennego – wsyp 2 łyżki cukru oraz odrobinę wody. Wstawiając taką mieszankę na ruszt, sprawisz, że za kilka minut otrzymasz przepyszny karmel, który podkreśli smak Twojego szaszłyka. Gdy całość będzie gotowa, należy przejść do dekoracji. Zmiażdż cynamon przy pomocy tłuczka do mięsa lub jakiegokolwiek innego, ale ciężkiego przedmiotu. Na szaszłyk nałóż sporą warstwę bitej śmietany. Osyp ją rozrobionym cynamonem i delikatnie polej skarmelizowanym cukrem. Twój deser z grilla jest gotowy. Smacznego!
Kieszonki z białym serem i brzoskwinią – pyszny deser prosto z grilla
Kolejny przepis na deser do grilla, który chcemy Ci przedstawić, będzie połączeniem smaków białego sera i słodziutkich brzoskwiń. Wedle uznania i skali słodyczy, którą chcesz osiągnąć, możesz skorzystać z brzoskwiń świeżych lub tych z puszki. Do przepisu potrzebujesz:
- puszki brzoskwiń lub 2 średnich sztuk świeżego owocu,
- rolki z gotowym ciastem francuskim,
- ¼ kostki masła,
- twarogu półtłustego.
Przepis jest banalny. Rozłóż rolkę z gotowym ciastem francuskim i podziel ją na kwadraty 6 x 6 cm. Na środek każdego kwadracika wyłóż łyżeczkę twarogu. Na wierzchu umieść kawałek odkrojony ze świeżej brzoskwini, chyba że preferujesz wersję słodszą – wtedy skorzystaj z brzoskwini z puszki. Następnie zamknij każdy narożnik kwadratu do środka tworząc charakteryczne kieszonki. Blachę lub ruszt, na którym zamierzasz umieścić deser, porządnie wysmaruj masłem. W przeciwnym wypadku ciasto przywrze do jego wnętrza i się przypali. Ciastka powinny trafić do dość mocno rozgrzanego grilla na około 8 minut. Są wyborne. Smacznego!