About Us Skip to main content

Interesujesz się domową obróbką mięs, wędlin czy serów? A może rozmyślasz nad postawieniem własnej wędzarni w ogrodzie? Coraz więcej osób interesuje się tego rodzaju czynnościami i nie ma w tym nic dziwnego, gdyż wędzona żywność ma wyjątkowy i niepowtarzalny smak. Co więcej, możliwość poczęstowania gości lub znajomych własnoręcznie przyrządzonymi wyrobami jest dodatkowym spełnieniem, które odczuwa wielu gospodarzy. Przeczytaj nasz wpis i dowiedz się wszystkiego, co najważniejsze na temat wędzenia.

Wędzenie – tradycyjne przyrządzanie potraw – od podstaw

Wędzenie jest jednym z najpopularniejszych i najbardziej klasycznych sposobów konserwacji żywności. Głównym czynnikiem doprowadzającym do wędzenia żywności jest działanie dymu. Produkty poddawane są obróbce termicznej, a także nasycane związkami chemicznymi, które wpływają na unikatowy smak i aromat żywności. Niezależnie od rodzaju produktu, czy będzie to ryba, mięso czy ser, żywność zostanie obsuszona i zakonserwowana. Idealna dla smakoszy wyjątkowych smaków i intensywnych aromatów. Jeżeli decydujemy się na samodzielne wędzenie, warto wiedzieć, że dym wędzarniczy może mieć właściwości grzybobójcze i bakteriobójcze.

Jaka temperatura wędzenia jest najlepsza?

Jeżeli poznałeś/aś już kilka podstawowych informacji o wędzeniu, możemy przystąpić do omówienia wędzenia na ciepło oraz na zimno. W zależności od Twojego doświadczenia oraz chęci uzyskania konkretnego smaku dobierzesz inną metodę, a my z wielką przyjemnością pomożemy Ci w tym wyborze.

Metoda wędzenia na ciepło i gorąco

Ten rodzaj metody jest świetny dla osób, które dopiero zaczynają swoją przygodę z wędzeniem. Wszystko poprzez dość proste przygotowanie, gdyż wędzenie potraw tym sposobem jest znacznie szybsze. Co ciekawe, cały proces można zakończyć już w kilka godzin! Jednak żywność wędzona na ciepło i gorąco będzie się znacznie różnić w smaku, gdyż zapach unikalnego dymu wchłonie się wyłącznie do zewnętrznej warstwy artykułów spożywczych. Rzeczywiście, nada to wyjątkowego smaku i aromatu, jednak termin spożycia będzie dość krótki i wyniesie od kilku dni do kilku tygodni.

Jak wędzić na gorąco?

Obróbka ta polega na zastosowaniu wyższych temperatur przy jednoczesnym zmniejszeniu wilgotności powietrza. Pierwszym etapem tej metody jest podsuszanie żywności w temperaturze około 25-45 stopni Celsjusza. Następnie podkręcamy temperaturę do około 50 stopni i nazywamy to etapem właściwym. Na samym końcu podpiekamy mięso, ryby czy ser w temperaturze około 80-90 stopni Celsjusza.

Metoda wędzenia na zimno

Jest to zdecydowanie bardziej czasochłonna metoda. Żywność przyrządzania jest nawet przez kilkanaście dni, lecz efekt potrafi być niepowtarzalny! Wszystko przez przesiąkanie dymu do głębi żywności i tym samym nadaje wędzonego smaku i aromatu całemu produktowi. W metodzie wędzenia na zimno potrawy schną równomiernie, a niektóre z produktów potrafią stracić około 20% wagi. Jeżeli chodzi o obróbkę, wędzenie odbywa się w  temperaturze 16-25 stopni Celsjusza przy bardzo wysokiej wilgotności, która powinna przekraczać 90%. Taka metoda sprawdzi się podczas chłodniejszego sezonu, gdyż w czasie upalnych dni, znacznie ciężej utrzymać tak chłodną temperaturę w wędzarni.