Skip to main content
0

Grillowane, smażone jedzenie kojarzy nam się raczej z niezbyt zdrowymi posiłkami. Wiele mówi się na ten temat, że takie potrawy zawierają w sobie mnóstwo tłuszczu, szkodliwych związków chemicznych, a nawet substancji rakotwórczych. Czy w związku z tym lepiej zupełnie unikać grillowanego mięsa i innych specjałów, czy może da się osiągnąć w tej kwestii pewien satysfakcjonujący kompromis – możliwość cieszenia się pysznym smakiem i aromatem grillowanego jedzenia, nie martwiąc się o negatywne skutki dla swojego zdrowia?

Dlaczego potrawy z tradycyjnego grilla są dla nas szkodliwe?

Dania smażone na grillu węglowym bądź też na ognisku z całą pewnością nie znajdują się na liście najbardziej zdrowych i lekkostrawnych produktów. Podczas takiej obróbki żywności i spalania tłuszczu wydzielają się niestety w dużych ilościach substancje szkodliwe, a nawet rakotwórcze. Jak temu zaradzić? Przede wszystkim zamiast tradycyjnej kiełbasy, czy karkówki, warto dać szansę innym smakołykom – grillowanym warzywom, rybie, piersi z kurczaka, czy serom typu oscypek, halloumi, czy camembert. Nie polecamy także kupowania gotowych, zamarynowanych i przyprawionych mięs, czy innych grillowych potraw, które mogą zawierać w sobie mnóstwo soli, barwników i konserwantów. O wiele lepiej przygotować je od zera, samemu, dokładnie wiedząc co i w jakich ilościach do nich dodajemy. Można jednak również pójść i o krok dalej – zamiast tradycyjnego grilla węglowego, postawić na ten elektryczny bądź gazowy.

Grill gazowy to zdrowie, ekologia i… brak dymu

Nowoczesne grille gazowe coraz częściej wypierają te tradycyjne, znane i stosowane od lat, czyli węglowe. Coraz więcej osób w sposób bardziej świadomy podchodzi bowiem do kwestii tego, co pojawia się na ich talerzu, chcąc jeść nie tylko smacznie, ale również i zdrowo. Na szczęście takie podejście nie wyklucza całkowicie z diety grillowania, które przecież tak bardzo kochamy – kto z nas nie lubi ciepłych i słonecznych dni spędzanych na świeżym powietrzu w gronie przyjaciół albo rodziny i wspólnego smakowania pysznych, pachnących już z daleka potraw? Grill gazowy to idealny złoty środek – pozwala on cieszyć się możliwością przygotowywania najróżniejszych grillowanych potraw bez obaw o skutki uboczne. Dania przygotowywane na grillu gazowym nie wchłaniają bowiem w siebie takiej ilości niebezpiecznych substancji, są soczyste, pyszne i o wiele trudniej je przypalić, zwłaszcza jeśli zdecydujemy się na model z przydatnymi funkcjami, na przykład regulacją temperatury.

Grillowanie gazowe ma także wielką dodatkową zaletę – jest bardziej ekologiczne i w o wiele mniejszym stopniu zanieczyszcza środowisko naturalne, ponieważ nie emituje do atmosfery takich ilości szkodliwych oparów i substancji, niebezpiecznych nie tylko dla człowieka, ale także dla roślin i zwierząt. Takie urządzenia praktycznie wcale nie wytwarzają dymu! Dzięki temu możemy pożegnać się z problemem niezadowolonych sąsiadów, jeśli grillujemy na własnym tarasie albo balkonie, gryzieniem w oczy oraz z charakterystycznym zapachem, który osiada na naszych ubraniach.

To może jakieś wady? Grille gazowe są droższe – to prawda. Jednak późniejsze koszty ich eksploatacji są kilkukrotnie niższe (nie trzeba każdorazowo kupować węgla i rozpałki, wystarczy tylko butla z gazem). W szerszej perspektywie, mimo początkowych większych nakładów finansowych, jest to zatem opłacalna inwestycja.

Nie porzucasz pomysłu na grilla tak po prostu, prawda?

Jeśli podasz nam tutaj swoje dane to zapamiętamy za Ciebie zawartość Twojego koszyka. A kto wie, możę wyślemy Ci tez jakiś dodatkowy kod rabatowy?

Chcesz Otrzymywac personalizowane oferty?

Wystarczy, że zezwolisz nam na wysyłanie Ci powiadomień! Są w nich kody rabatowe!

Może później