Coraz więcej osób zdaje sobie sprawę z tego, że na grillu można przygotować nie tylko mięso. Oprócz tradycyjnych kiełbasek, skrzydełek z kurczaka, czy kawałków karkówki świetnie smakują również pieczone warzywa, sery, a nawet owoce. Interesującą opcją, która aktualnie cieszy się rosnącą popularnością, jest ponadto pizza z grilla. Już teraz poznaj kilka przydatnych wskazówek, które pozwolą Ci przyrządzić to danie.
Pizza z grilla – jak ją zrobić?
Każdy posiadacz grilla, który chce przyrządzić z jego pomocą pizzę, musi najpierw zaopatrzyć się w kamień do pieczenia pizzy (najlepszy będzie taki o grubości około 1 centymetra). Teoretycznie można umieścić ciasto bezpośrednio na ruszcie, ale to właśnie dzięki pochłaniającemu wilgoć kamieniowi, będzie ono jeszcze bardziej chrupiące oraz równomiernie upieczone. Wszelkie działania w tym zakresie trzeba rozpocząć od uruchomienia grilla gazowego. Jeśli urządzenie już dostatecznie się nagrzeje, należy włożyć tam kamień do pizzy, zam
knąć pokrywę i odczekać kilka minut, aż do momentu, gdy jego powierzchnia również będzie wystarczająco rozgrzana. Na kamieniu posypanym niewielką ilością mąki wystarczy położyć okrągłe ciasto, na którym znajdzie się sos pomidorowy, ser, pieczarki, szynka, kukurydza, oliwki oraz inne dodatki typowe dla tego smakołyku. Konkretny czas pieczenia zależy od kilku czynników, dlatego konieczne jest baczne obserwowanie całego procesu i ściągnięcie pizzy z grilla, gdy nabierze chrupkości oraz apetycznego koloru, a więc będzie gotowa do spożycia. Potem nie pozostaje już nic innego, jak tylko zjedzenie jej solo albo z ketchupem, sosem czosnkowym, czy oliwą z oliwek.
Jakie akcesoria warto mieć pod ręką, przygotowując pizzę z grilla?
Do ułożenia pizzy na kamieniu oraz ściągnięcia jej z niego, warto wykorzystywać łopatę do pizzy, najlepiej taką wykonaną z odpornej na wysokie temperatury stali nierdzewnej. Używanie tego gadżetu stanie się najwygodniejsze, jeśli będzie on wyposażony w drewnianą rękojeść. To gwarant bezpieczeństwa, zmniejszający ryzyko poparzenia się.
Jeśli często zdarza Ci się przygotowywać pizzę, pamiętaj, aby zainwestować również w profesjonalne radełko, dzięki któremu szybko pokroisz nawet gorący placek na kilka równych kawałeczków. To niezwykle funkcjonalny oraz poręczny przyrząd, który poradzi sobie nie tylko z cienkim, ale i z grubszym ciastem. Korzystając z niego, zaserwujesz ten włoski specjał niczym w prawdziwej pizzerii.
Pizza z grilla – podsumowanie
Za sprawą zaprezentowanych powyżej informacji naszła Cię ochota na pizzę z grilla? To Twoje ulubione danie i uwielbiasz często je zjadać? Nie zwlekaj już ani chwili dłużej, tylko ruszaj na zakupy, aby zaopatrzyć się we wszystkie składniki niezbędne do przygotowania tej potrawy będącej symbolem włoskiej kuchni. Kup również wszystkie przydatne akcesoria. Jeśli przygotujesz smakowitą pizzę z grilla, bez dwóch zdań zachwycisz członków najbliższej rodziny, a także znajomych oraz przyjaciół, których zaprosisz do swojego domu. Taka uczta nie tylko zaspokoi Wasze apetyty, ale i okaże się świetnym sposobem na wspólne spędzenie wolnego czasu.