About Us Skip to main content

Aby móc cieszyć się z użytkowania grilla gazowego przez wiele sezonów, powinno się po jego każdorazowym rozpaleniu, a już w szczególności po całym sezonie wiosenno-letnim, zadbać o jego odpowiednie czyszczenie, konserwację i przechowywanie. Jednym z zabiegów, który pomoże nam zachować grill gazowy w jak najlepszej kondycji zarówno pod względem technicznym, jak i estetycznym, jest z całą pewnością piroliza. Tylko co tak właściwie kryje się pod tym nieco tajemniczo brzmiącym hasłem? Sprawdźmy!

Co to jest piroliza?

Piroliza sama w sobie to zjawisko chemiczne polegające na obróbce termicznej prowadzącej do rozpadu danej materii przy zadziałaniu wysokiej temperatury oraz braku tlenu na niewielkie cząsteczki. Słowo to pochodzi od dwóch członów wyrazowych: pyro (ogień) oraz (lysis) rozpad. Często nazywana jest także destylacją rozkładową albo suchą.

Czym jest piroliza na grillu?

W odniesieniu do samego grillowania pirolizę stosuje się w celu dokładnego jego oczyszczenia, przede wszystkich pozbycia się resztek jedzenia, które dzięki działaniu wysokiej temperatury zamieniają się w popiół, który można już bezproblemowo usunąć. Najlepiej czyścić grill gazowy i poddawać go wypalaniu po każdym użyciu lub minimum raz w miesiącu. Wiele zależy tutaj jednak oczywiście również od intensywności i częstotliwości jego używania.

Przed zabezpieczeniem i schowaniem grilla na okres jesienno-zimowy, taki zabieg jak piroliza, to istny must have, o którym w żadnym wypadku nie powinno się zapominać. Jeśli zaniedbamy tę czynność, zanieczyszczenia i zaschnięty tłuszcz będą narastać, stając się tym samym o wiele trudniejszymi do szybkiego i skutecznego usunięcia. Lepiej zatem zabrać się za takie wypalanie regularnie, zwłaszcza, że piroliza nie jest czasochłonna i trwa około 20 minut. Warto w tym miejscu wspomnieć, że również kiedy kupujemy całkiem nowy sprzęt, jeszcze przed pierwszym użyciem powinno się przeprowadzić proces wypalania.

Jak prawidłowo wykonać pirolizę grilla gazowego?

Na szczęście proces pirolizy grilla gazowego nie jest wymagający ani skomplikowany, zatem każdy posiadacz tego typu sprzętu bez problemu powinien sobie z tym poradzić. Jak się do tego zabrać? Należy zapalić wszystkie palniki i rozgrzać grill do maksymalnie wysokiej możliwej temperatury – nawet do 300 stopni Celsjusza. Pokrywa urządzenia powinna być przy tej czynności zamknięta. Jak długo kontynuować wypalanie? Do czasu aż z grilla przestanie unosić się dym, co najczęściej trwa do około 10-15 minut.  W tym czasie, aby zachować bezpieczeństwo, powinni się przebywać w pobliżu grilla.

W kolejnym kroku, kiedy już grill przestygnie, należy wyjąć szufladkę na tłuszcz i starannie umyć, najlepiej przy pomocy płynu do naczyń. Cały grill warto wyczyścić specjalną szczotką, starając się usunąć wszelkie nieczystości z rusztu, palników, aromatyzerów oraz piekarnika. Ciekawą opcją są także specjalne środki i akcesoria do konserwacji i czyszczenia grilla gazowego – spraye, gąbki, płyny i ściereczki. Zdecydowanie warto pamiętać o tym, jak ważna jest dbałość o czystość grilla gazowego. W końcu przygotowujemy na nim pyszne potrawy, które powinny być nie tylko smaczne, ale również zdrowe.