Grille gazowe stają się coraz bardziej popularne w Polsce. Prawdopodobnie dzieje się to za sprawą rosnącej świadomości społecznej o szkodliwym działaniu grilla węglowego. Wersja na gaz zyskała już szerokie grono zwolenników, którzy podkreślają, że smak w żaden sposób się nie różni, a sprzęt dużo lepiej działa. Jak jest dokładniej zbudowany grill gazowy? Opowiadamy w tym artykule.
Podstawowe informacje o grillu gazowym
Ten typ grilla ma stosunkowo niewiele wad. Największą może być cena, która w porównaniu z grillem węglowym, wraz z kosztami eksploatacji, jest nieco wyższa od tej, do której jako Polacy jesteśmy przyzwyczajeni.
Lista jego zalet jest bardzo długa, ale ograniczymy się do kilku głównych punktów. Po pierwsze – zdecydowanie pozytywne aspekty zdrowotne ze względu na brak kontaktu z ogniem, dymem i szkodliwymi substancjami. Z tego też powodu niemalże nie da się na tym grillu niczego przypalić, ze względu na brak bezpośrednich płomieni. Do tego szybko się rozpala i nagrzewa, a także można go używać we wszystkich warunkach pogodowych, nawet podczas deszczu i wiatru.
Grill gazowy – budowa
Grill gazowy to dość złożony mechanizm. Niemniej nie wchodząc w detale, przedstawiamy najważniejsze elementy budowy grilla gazowego.
Bez solidnego palnika nic by nie wyszło! Jest to serce grilla, nagrzewa cały mechanizm i produkuje ciepło.
Pokrywka to bardzo ważny element, ponieważ pozwala na szybsze uzyskanie wysokiej temperatury wewnątrz grilla oraz co za tym idzie – właściwe przygotowanie potraw.
Ruszt – tu jest prosta zasada: im cięższy, tym lepszy. Masywne ruszty lepiej podtrzymują ciepło, a zatem potrawy w szybszy sposób są gotowe i lepiej upieczone. Grill pozostaje gorący nawet po otwarciu pokrywy, ponieważ ciepło zostaje jeszcze przez dłuższy moment przechowywane w konstrukcji rusztu.